Výroční zpráva 2009

Kuličky jsou místem, kde se maminky na mateřské dovolené scházejí a společně rozvíjejí dovednosti a schopnosti svých dětí. Setkávání přispívá  ke zmírnění sociální izolace maminek.

Maminky s dětmi ve věku do čtyř let se začaly scházet od února 2009.

Během roku 2009 docházelo do klubu 18 dětí aktivně cvičících, další tři děti v kojeneckém věku jako doprovodní sourozenci a 14 matek. Klub se může pyšnit nejen členstvím dvojčat mužského i ženského pohlaví, ale také trojčat!! Dokonce jsme oslavili jeden příchod na svět.

Členové Kuliček pocházejí nejen z Jinačovic, ale i Rozdrojovic, Kníniček a z Kuřimi.

Převážná většina schůzek se konala v sále Obecního úřadu v Jinačovicích a v období hezkého počasí se schůzky přesunuly ven do přírody nebo na jiná zajímavá místa.

Nejvzdálenější výjezdní zasedání proběhlo v Olešnici u Kunštátu. První cesta vedla do Mateřského centra Hastrmánek, navštívili jsme prodejnu s modrotiskem a vyšplhali na rozhlednu. Další etapou našich výletů bylo tzv. testování okolních hřišť. Díky této hřištové turistice jsme vyzkoušeli hřiště v Jinačovicích, Kníničkách, Kuřimi a hřiště Mraveniště u Brněnské přehrady. Mraveniště bylo vybavené trampolínami, nafukovacím bludištěm a skluzavkou, hracím koutkem a nechybělo ani pískoviště.

Děti zažily zajímavé dopoledne na koních na Crazy Ranch, které se neslo v indiánksém duchu.Také na Zlobici nás za brankami čekaly houfy oveček a koz a přehlídku zvířat doplnil kůň a oslíci.

V Rozdrojovicích proběhly 1. Letní olympijské hry Kuliček, na nichž nechyběla vlajka ani medaile pro účastníky.

V roce 2009 oslavilo 12 dětí narozeniny s dortem a spoustou dárků, několik setkání proběhlo v domácnostech, a to dvakrát v Jinačovicích a jednou v Rozdrojovicích.

Maminky zahrály dětem nejedno pohádkové divadlo , připravily Halloween, oslavu konce školního roku, Pohádkovou cestu, Drakiádu a Vánoční lekci.

Ve výtvarných činnostech jsme používali nejrůznější materiál – modelínu, papír, ovčí vlnu, ozdobná vykrajovátka, bramborová tiskátka, kaštany, jablka, listy, barvy na trička, vatu na sněhuláka, sníh a samozřejmě pastelky a voskovky.

V hudebních chvilkách si přišel na své i klavír, flétna, kytara a v žádné lekci nechyběly dětské hudební nástroje.

Běžné lekce, které probíhaly na OÚ, se skládaly z říkanek, básniček, písniček a různých pohybových her. Často nám Mateřská škola zapůjčila skluzavku, trampolínu a jiné pomůcky.

Od konce června mají Kuličky vlastní webové stránky a za půl roku své existence mají na svém kontě přes tisíc přístupů. Na těchto stránkách jsou k dispozici fotografie z každého setkání, několik zpráv z lekcí a hlavně aktuální informace o programu Kuliček.

Kuličky se také podílely na charitativní sbírce pro postižené povodněmi a pomáhaly při šití čepiček pro nedonošené děti.

Několik večerních setkání maminky věnovaly tvoření svíček, mýdel a některé přispěly vlastní domácí tvorbou. Všechny výrobky se prodávaly při Rozsvěcení vánočního stromu na první adventní neděli. V průběhu slavnosti si děti mohly přijít do sálu vytvořit zajímavé vánoční ozdoby, vánoční přání nebo dekorovat svíčku voskovými pláty. Výtěžek akce využíváme na výtvarné potřeby a odměny pro děti.

Kuličky existují díky aktivním maminkám a společné setkávání probíhá ve velice přátelském duchu. Kuličky v roce 2009 byly v Jinačovicích jedinou aktivitou pro děti dané věkové skupiny.